Offset štampa

Šta je ofset štampa

U suštini, ofset štampa je i jedna od najisplativijih, ali i najbržih štamparskih tehnika, a primarno je namenjena štampanju većih serija, kada se vrlo često može desiti da cena bude i do 10 puta niža u odnosu na druge tehnike štampanja. Među osnovne karakteristike ovakvog načina štampanja spadaju kvalitet i postojanost slike na prvom mestu, kao i velika iskoristivost površine za štampanje, a uz to se ploča za štampanje, odnosno motiv koji treba odštampati izrađuje prilično brzo.

Ukoliko odete u štampariju sa zahtevom da vam odštampaju vizit karte, flajere ili brošure, recimo vrlo je verovatno da će vam ponuditi da taj materijal bude odštampan tehnikom koja je poznata kao ofset štampa. Prema istraživanjima, ofset štampa je najzastupljenija tehnika štampanja trenutno, a smatra se da se čak 80 do 85 % svih štamparskih zafteva upravo vrši po ovom principu.

Po kom principu funkcioniše ofset štampa?

 

Tehnika štampanja na ovaj način je u principu vrlo jednostavna i logična. Ukratko rečeno, tokom samog procesa se boja sa ploče prenosi na specijalnu gumu, pomoću koje se otisak prenosi na odabrani papir za štampanje. Papir koji se najčešće koristi za ofset štampu je kunsdruk različite gramaže, ali i specijalni takozvani ofsetni papir, kao i muflon, koji je namenjen prvenstveno štampanju nalepnica, ali i druge vrste papira u skladu sa zahtevima klijenata. Tokom samom procesa ofset štampe se zapravo koriste samo 4 osnovne boje, odnosno : crna, plava, žuta i crvena. A tokom daljeg procesa štampanja, specijalnom tehnikom od njih nastaju sve ostale boje. Uz to, prisutna je takozvana paleta specijalnih boja, poput srebrne i zlatne koje ne mogu da se dobiju iz osnovnih boja.

Vrste ofset štampe

Najzastupljenija je ujedno i osnovna vrsta ofset štampe, takozvana ravna ofset štampa. Takođe, u zavisnosti od potreba klijenata, odnosno materijala koji je neophodno odštampati ovom tehnikom, postoje i visoka, odnosno duboka ofset štampa. Pri štampanju se dakle štamparska boja utiskuje u udubljenja, dok površina ostaje bez boje. Duboka štampa je naročito pogodna za reprodukovanje polutonskih originala i fotografija.

Većina mašina koje se koriste u mnogim štamparijama su namenjene za štampu na različitim gramažama i vrstama papira, kao i na kartonu.

Po kom principu funkcioniše ofset štampa?

 

Pošto je za ofset inicijalni trošak velik, obično se kaže da se ne isplati štampati manje od XXY primeraka. Kada su knjige u pitanju, neka gruba računica kaže da se do 150 primeraka generalno više isplati digitalna štampa, od 150 do 300 primeraka zavisi od broja strana, dok je preko 300 primeraka ofset sve povoljniji. sta je digitalna stampa

Druga stvar je boja. Štampa u boji na ofsetu znači da svaka strana ima četiri ploče za četiri procesne boje. Sad onaj trošak i vreme izrade ploča postaju još veća stavka. Retko se dešava, ali ume da se desi da na ofsetu štampar ne „upasuje” boje dovoljno dobro (to su takozvani duhovi) i da dobijete očajan kvalitet. Na digitali tog problema nema jer pominjani RIP radi pasovanje boja i, ako je fajl dobro pripremljen, tu problema nema. sta je digitalna stampa

Treća stvar je doštampavanje. U ofsetnoj štampi štamparija bi trebalo da sačuva (gumira) ploče da bi se doštampavanje iole isplatilo, a i tada, ploče ne mogu stajati neograničeno dugo. Novo pravljenje ploča je dodatan utrošak vremena i novca. Kod digitalne štampe taj problem ne postoji. Vaš fajl koji je pripremljen za štampu možete sačuvati i po potrebi štampati koliko god hoćete.